Wat is pijnlijk eelt op de voet?

Eelt op de huid is een plaatselijke verdikking van de opperhuid. Deze huid is te herkennen doordat het harder en ruwer aanvoelt. Eelt is een natuurlijke bescherming van de huid, waardoor er minder kans is op beschadiging van de huid. Het meeste komt eelt voor onder de voetzool, maar het kan daarnaast ook voorkomen op ellebogen, knieën, handpalmen of andere lichaamsdelen waar veel wrijving plaatsvindt.

Op plekken waar te veel druk of wrijving is, kan erg veel eelt ontstaan. Een beetje eelt is goed, maar teveel eelt zorgt (vooral in de schoenen) voor extra druk op de huid onder het eelt. Dit kan pijnlijk zijn en door de extra druk kan er nog meer eelt ontstaan.

Voorbeeld van pijnlijk eelt op de voet

Oorzaken pijnlijk eelt op de voet

Doordat onze huid wordt blootgesteld aan wrijving of druk, kan er eelt ontstaan. Teveel eelt kan klachten geven. Er zijn verschillende oorzaken die voor extra wrijving of druk op de voet zorgen, waaronder slecht passend schoeisel. Daarnaast kan er ook een oorzaak in het lichaam zijn waardoor het lichaam sneller eelt aanmaakt. Dit kan voorkomen bij het ouder worden, waardoor men een drogere huid krijgt. Daarnaast zijn de belangrijkste oorzaken:

Klachten pijnlijk eelt op de voet

Teveel eelt geeft extra druk op de huid onder het eelt, dit kan een brandende pijn veroorzaken. Eelt kan dermate veel druk geven op de onderliggende huid dat er een wond ontstaat. Zo'n wond is aan de buitenkant vaak niet goed te zien, maar wordt pas zichtbaar als het eelt is verwijderd.

Een te dikke eeltlaag kan openbarsten met als gevolg een wond in de huid (fissuur). Bij diabetespatiënten en patiënten met een circulatiestoornis kan dit tot gevaarlijke infecties leiden.

Diagnose pijnlijk eelt op de voet

Eelt op de voet is aan de buitenkant zichtbaar. Echter kan er onder het eelt een wond ontstaan. Als de specialist dit vermoedt, dan zal het eelt weggehaald moeten worden om de wond te behandelen.

Eelt en voetwratten worden nog wel eens met elkaar verward, omdat ze op elkaar lijken. Er is een gemakkelijke methode om te ontdekken of het om eelt of voetwratten gaat. Voetwratten kunnen namelijk overal op de voetzool voorkomen, niet alleen op plekken die (veel) belast worden. Uw specialist kan met een mesje wat van de verharde huid afschrapen. Bij een voetwrat worden dan kleine donkere spikkels in de huid zichtbaar (puntbloedingen). Bij eelt komt dit nooit voor, omdat er geen bloedvaten in eelt lopen.

Behandelingen pijnlijk eelt op de voet

Niet-operatief

Bij eeltklachten heeft de niet-operatieve behandeling de voorkeur. Helpt dit niet dan kan, afhankelijk van de oorzaak van het eelt, gekeken worden of een operatie een oplossing kan zijn. Niet-operatieve oplossingen voor uw pijnlijk eelt op de voet kunnen zijn:

Operatief

Wanneer alle niet-operatieve behandelingen niet helpen, kan er gekeken worden of een operatie zou kunnen helpen. Of een operatie het eeltprobleem kan oplossen hangt erg af van de oorzaak en de plek van het eelt, er is dan ook geen standaardoperatie die wordt uitgevoerd bij pijnlijk eelt. Het uitsluitend chirurgisch wegsnijden van het eelt heeft over het algemeen weinig zin, het eelt komt gewoon weer terug als de oorzaak van de eeltvorming niet wordt weggenomen.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker