Wat is hallux rigidus?

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en rigidus betekent stijf, dus letterlijk vertaald: stijve grote teen. De belangrijkste oorzaak voor zo'n stijve teen is artrose aan het gewricht van de grote teen met het middenvoetsbeentje.

Bij artrose slijt het kraakbeen op de botuiteinden in het gewricht. Dit kraakbeen moet ervoor zorgen dat de botten soepel langs elkaar kunnen glijden. Een beetje slijtage is normaal bij het ouder worden. Maar artrose is overmatige slijtage. Het kraakbeen wordt dun, brokkelig of verdwijnt helemaal. Er komt steeds meer wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Het gewricht wordt stijf en de teen kan niet meer goed op en neer bewegen.

Te strakke buigpees van de grote teen

Soms is een grote teen bij het lopen stijf, maar kunt u de teen als u zit en de voet losjes naar beneden hangt wel gewoon omhoog duwen. Dan is niet artrose de oorzaak maar is er een probleem met de buigpees van de grote teen.

Meer informatie

Oorzaken van een stijve grote teen

Artrose is vaak de oorzaak van een hallux rigidus. De kans op artrose neemt toe bij het ouder worden en artrose komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Lees meer

Klachten van een stijve grote teen

Bij het lopen maakt uw voet een rollende beweging waarbij de grote teen meebeweegt. Dit heet afwikkelen. Vooral het omhoog bewegen van de teen is belangrijk bij het lopen, dat geeft dan ook de meeste klachten bij een hallux rigidus.

Lees meer

Diagnose van een stijve grote teen

Om de diagnose te stellen doet uw specialist een lichamelijk onderzoek. Hij/zij onderzoekt dan in hoeverre het gewricht van de grote teen kan bewegen

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een stijve grote teen

Als uw specialist vaststelt dat u een hallux rigidus heeft, zal hij in de meeste gevallen een niet-operatieve behandeling starten. Wanneer deze behandeling niet (meer) helpt, kan een operatie uitkomst bieden.

Lees meer

Oefeningen om de klachten van een hallux rigidus te verminderen

In deze video tonen we u de oefeningen om de klachten van de hallux rigidus te verminderen. Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.

Lees meer over de oefeningen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker